Primátori z klubu K 8 požadujú vykryť deficit v mestskej hromadnej doprave

15.02.2005 Celý región

Primátori krajských miest SR požadujú od ministerstva financií vykryť tohoročný deficit vo financovaní mestskej hromadnej dopravy. Ak sa tak nestane, predpok...
Primátori krajských miest SR požadujú od ministerstva financií vykryť tohoročný deficit vo financovaní mestskej hromadnej dopravy. Ak sa tak nestane, predpokladajú jej kolaps podobný tomu, aký sa objavil začiatkom tohto roka v Banskej Bystrici. Primátori, členovia klubu známeho ako K 8 sa na tom dohodli počas svojho dvojdňového zasadnutia, ktoré skončilo 8. februára v Prešove.

Podľa komuniké ide o nepríjemný dopad fiškálnej decentralizácie pri presune financovania tohto druhu dopravy na samosprávy miest.
Primátor Žiliny Ján Slota na záverečnej tlačovej konferencii uviedol, že za všetky krajské mestá ide o výpad asi 650 miliónov Sk, v prípade samotnej Žiliny o 67 miliónov Sk. \"To sú už také peniaze, ktoré sa nedajú prehliadnuť, \" dodal. Podľa neho ide o vypuklý problém vo všetkých krajských mestách.
Primátori požadujú, aby z predloženej novelizácie zákona o premávke na pozemných komunikáciách nevypadla možnosť mestskými policajtmi kontrolovať dodržiavanie zákazových značiek na území miest. Návrh totiž túto možnosť mestským políciám berie. Zhodli sa takisto na tom, aby novelou zákona o správnych poplatkoch bolo zrušené ich platenie mestami a obcami pri zápise do katastra nehnuteľností.
Členovia K 8 rokovali 8. februára tiež s primátorom mesta Vysoké Tatry Jánom Mokošom a dohodli sa na ďalšej forme pomoci pri odstraňovaní následkov kalamity. Mokoš má pripraviť harmonogram tzv. dočisťovacích prác v letných mesiacoch vykonaných predovšetkým študentmi.
Primátori v záverečnom komuniké podporili osobitné postavenie Bratislavy, ktoré jej primátor Andrej Ďurkovský pred novinármi charakterizoval ako požiadavku na samostatný vyšší územný celok (VÚC). Neobáva sa spustenia lavíny zmien v doteraz fungujúcom územnom a správnom usporiadaní SR. Slota k tomu poznamenal, že počet osem VÚC
je pre SR luxus. \"Je to nesprávne riešenie aj z hľadiska pomerov platných v Európskej únii, \" povedal. Podľa neho malo by byť VÚC podstatne menej, prihováral sa za model tri plus jeden.
(jj)
 

Vyberte región